VÄÄPELIKILTA RY

Tiedotteet 2018

17.5.2018 16.44

Vääpelikilta ry mukana vapaussodan 100-vuotisjuhlassa

Toukokuun 16. päivänä 2018 vietettiin Finlandia-talossa vapaussodan päättymisen satavuotismuistojuhlaa.

vapaussota1
Vääpelikiltalaisia vapaussodan päättymisen 100-vuotisjuhlassa Finlandia-talolla. Vasemmalta Hannu Taskinen, Erkki Joukainen ja Timo Kaukiainen.

Toukokuun 16. päivänä 2018 vietettiin Finlandia-talossa vapaussodan päättymisen satavuotismuistojuhlaa. Päivälleen vuosisata aiemmin valkoisten joukot marssivat voitonparaatissa kenraali Mannerheimin johdolla halki Helsingin. Sodan viimeiset taistelut käytiin edellisenä päivänä, jolloin Inon linnoitus Karjalan kannaksella kukistui.

Finlandia-talon juhlaan otti osaa kymmenkunta Vääpelikilta ry:n aktiivijäsentä.

Juhlapuheen pitänyt puolustusministeri Jussi Niinistö käsitteli muun muassa vapaussodan historiallista merkitystä nykypäivän Suomelle. Niinistön mukaan kansakunta pohjautuu paljolti kokemuksen ja tunteen varaan – vaikeatkin muistot rakentavat kansakokonaisuutta.

– Satavuotiaan valtiomme kivikkoinen tie jatkui talvi- ja jatkosodissa, mutta yhtenäisenä kansakuntana. Vapaussodan voittajien viisautta oli kehittää yhteiskuntaa niin, että kaikilla suomalaisilla oli puolustettavaa diktatuurin uhatessa vapauttamme vuonna 1939, totesi Niinistö puheessaan.

vapaussota2
Juhlan musiikillisesta annista vastasi muun muassa Kaartin soittokunta.
Ministeri Niinistön mielestä kullakin sukupolvella näyttäisi olevan tarve kirjoittaa vapaussodan historia uudelleen. Ajan hengestä riippuen tulkintoja vuoden 1918 sodasta on useita. Tällä hetkellä tulkintojen keskiössä on Niinistön mukaan terrori.

– Sodan tapahtumia lähestytään paljolti väkivaltaisuuksien kohteeksi joutuneen yksilön kokemuksien kannalta. Tapahtumat näyttäytyvät nykyihmiselle käsittämättöminä raakuuksina ja sodan valtiollinen merkitys jää toissijaiseksi. Niin ikään historian lainalaisuus syy ja seuraus – jää taka-alalle, Niinistö huomautti.

– Vuoden 1918 tärkein perintö on itsenäisyyden, kansanvallan ja oikeusvaltion säilyminen. Meidän on tänäkin päivänä kannettava huolta demokratian toimivuudesta ja kansanvaltaisten menettelytapojen arvostuksen ja kunnioituksen säilymisestä, Niinistö totesi.

Juhlaa voi seurata 30 päivän ajan Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4389837

Teksti: Jari Pietiläinen 

Kuvat: Hannu Taskinen


Palaa otsikoihin