VÄÄPELIKILTA RY

Tiedotteet 2018

11.10.2018 15.50

Vääpelikilta valmisti taas muonaherkut Syndalenissa

Porvoolainen Anna Käki ja hyvinkääläinen Arttu Kierros nauttivat lokakuun alussa Hangon Syndalenissa elämänsä ensimmäisen pakkiaterian.

Synkka1
Anna Käki ja Arttu Kierros osallistuivat lokakuussa Hangon Syndalenissa pidettyyn lukiolaisten turvakurssiin. Vääpelikiltalaisten valmistama muona maistui nuorille pakista erinomaisesti.
Käki ja Kierros ottivat 84 muun lukiolaisen tavoin osaa ruotsinkielisten lukiolaisten turvakurssiin, jonka muonittajana toimivat Vääpelikillan vapaaehtoiset.

– Turvakurssilla on ollut eri tavalla kivaa kuin mitä alun perin odotin. Tämä on aika tavalla oman mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta hyvällä tavalla, lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Käki tunnusti.
– Ruokahuolto täällä on pelannut hyvin ja se on todella tärkeää, sillä maastossa liikkuessa tulee aika mojova nälkä.

Arttu Kierros tuli puolestaan hakemaan esimakua varusmiespalvelukseen, joka koittaa lukion loputtua.
– Nyt kannattaa ottaa tästä kurssista kaikki irti, Kierros myöntää.
Synkka2
Kurssilaisten muonitus oli osin omatoimista. Tässä taidonnäyte muonituskeskuksen ulkopuolelta.
Kurssilaisten muonitus oli osin omatoimista. Tässä taidonnäyte muonituskeskuksen ulkopuolelta. Varsinaisia kurssilaisia oli Syndalenissa viikonloppuna kaikkiaan 86 ja lisäksi heistä huolehti 35 kouluttajaa ja ohjaajaa.

Muut tukijoukot mukaan lukien Vääpelikillan muonitettavien joukkoon kuului viikonloppuna reilut 130 henkeä. Killan muonittajia ahkeroi perjantaista sunnuntaihin saakka kahdeksan uutteran miehen verran.

Kurssin johtajana toiminut luutnantti res. Axi Holmström oli tyytyväinen harjoituksen kulkuun ruokahuollonkin osalta.
– Olen kuullut pelkkää positiivista palautetta muonituksesta. Ateriat ovat olleet erittäin hyviä ja monipuolisia ja ne ovat tulleet aivan ajallaan. Ei ole kyllä mitään moitittavaa, Holmström vahvisti kurssin viimeisenä päivänä.
– Pitää muistaa, että kyse on nuorista, joista useimmille tämä on aivan ensimmäinen kosketus Puolustusvoimiin. Näille nuorille jopa pelkät kipinävuorot voivat olla suuri ihmetyksen aihe, Holmström korostaa.

Kurssilaisten joukossa saattaa hyvinkin olla tulevia vääpelikiltalaisia tai muita huollon ammattilaisia, sillä yksi kurssirasti koski muonan hankkimista luonnosta. Sienet, marjat ja jopa puiden lehdet ovat vielä lokakuun alussa oiva lisä muutoinkin niukkaan ravintoon sissioloissa.

Lukiolaisten turvakurssin johtaja, luutnantti res. Axi Holmström oli erittäin tyytyväinen kurssin muonitukseen ja sen monipuolisuuteen.
Synkka3
Lukiolaisten turvakurssin johtaja, luutnantti res. Axi Holmström oli erittäin tyytyväinen kurssin muonitukseen ja sen monipuolisuuteen.
Lukiolaisten turvakurssin sujumisesta huolehtivat kouluttajien ja ohjaajien lisäksi kolme sairaanhoitajaa. Lohjalaiset Liisa Turkki-Ahotupa ja Liv Wikström sekä vihtiläinen Lea Laukkanen olivat tarvittaessa loukkaantuneiden kurssilaisten apuna – mutta myös tarkkailemassa ruokahuollon sujuvuutta.

Vääpelikiltalaisten muonitus sai sairaanhoitajilta kiitosta.
– Tyytyväisiä täytyy olla. Ruokaa on tehty asianmukaisissa oloissa, elintarvikkeita on käsitelty oikein ja esimerkiksi ruoanjakajat ovat käyttäneet suojakäsineitä, naiset myöntävät.

Torstaista sunnuntaihin puurtaneita kiltalaisia johti muonituskeskuksessa Hannu Taskinen.

Muut muonittajat olivat Timo Kaukiainen, Hannu Laine ja Jouko Vilenius Keravalta, Bo Aminoff Espoosta sekä Aatos Ahlsten, Juha Enlund ja Jari Pietiläinen Helsingistä.

Teksti ja kuvat: Jari Pietiläinen

Synkka4
Seitsemän työteliästä veljestä! Tämä rautainen joukko uurasti muonituksen onnistumiseksi turvakurssilaisille.


Palaa otsikoihin