VÄÄPELIKILTA RY

Vääpelikilta ry:n jäsenkysely 2008

Vääpelikilta ry:n jäseniltä kysyttiin heidän mielipiteitään yhdistyksen toiminnasta syksyllä 2008 toteutetulla kyselyllä. Kysely toteutettiin yhdistyksen verkkosivuille luodulla lomakkeella, jonka sijainti sekä kyselyn ohjeet lähetettiin jäsenille jäsenkirjeen yhteydessä. Jäseniä, joilla on sähköpostiosoite liiton jäsenrekisterissä, muistutettiin kyselystä  yhden kerran sähköpostilla.

Kyselyn rakenne perustuu yhdistyksen toimintasuunnitelmaan. Jäseniä pyydettiin arvioimaan yhdistyksen toiminnan määrää ja laatua mm.  hallinnon, veteraanityö ja eri jaostojen osalta, joista jokaisen sisältöä oli määritelty muutaman lauseen mittaisella kuvauksella. Arviointi tapahtui viisiportaisella asteikolla ja jokaiseen arvioitavaan osa-alueeseen pystyi lisäämään myös vapaamuotoisia kommentteja.

Määräaikaan mennessä kyselyyn vastasi 40 yhdistyksen jäsentä (noin 1/4 yhdistyksen jäsenistä), joista 6 vastasi nimettömänä. Vastanneiden joukossa oli sekä hiljattain yhdistykseen liittyneitä että pitkään yhdistyksessä toimineita jäseniä.

Etenkin uusien jäsenten oli vaikea ottaa kantaa esitettyihin kysymyksiin. Vapaiden kommenttien perusteella toiminta-alueista hallinto ja talous olivat jäsenille vähemmän tunnettuja osa-alueita, mikä selittää vastausten pientä hajontaa. "Olen ollut jäsenenä vain vähän aikaa. Saamieni tietojen perusteella ruksasin näin."

Toimintaan ollaan yleisesti tyytyväisiä

Vastaajat olivat yleisesti tyytyväisiä sekä toiminnan määrään että laatuun. Toiminnan määrää sopivana pitäneiden määrä vaihteli 71 prosentin (ammunta) ja 98 prosentin (tiedotus) välillä. Yli neljännes vastaajista piti jäsentyön ja ammunnan määrää liian pienenä ja myös liikunnan ja veteraanityön määrä oli monista vastaajista riittämätön. Toiminnan määrää eri osa-alueilla pidettiin liian suurena vain yksittäisissä vastauksissa.


Toiminnan maara
Laadullisesti parhaan arvion kyselyssä sai tiedotus, jonka arvioi kiitettäväksi yli puolet vastanneista. Myös koulutus ja vierailut saivat lähes poikkeuksetta vähintään hyvän arvosana laadustaan. Eniten laadullista kehittämistarvetta vastaajat näkivät liikunnan sekä jäsentyön ja ammunnan kehittämisessä.


Toiminnan laatu
Kokonaisuutena näyttää siltä, että jäsenten mielestä yhdistyksen tiedotus on toiminnan osa-alueista parhaalla tasolla. Vapaissa kommenteissa asia on ilmaistu mm. näin: "Tähän kohtaan voi rehellisesti sanoa, että informaatio tulee jäsenille asti hyvin. Tämä asia on hoidettu selkeästi paremmin kuin muissa killoissa ja yhdistyksissä mihin itse kuulun". Yhdistyksen toiminnassa keskeinen koulutus on saanut myös yleisesti hyvät arviot: "Osallistuin ensin MPK:n reserviläispäivään keväällä ja sitten vääpelikurssille, jota kautta liityin vääpelikiltaan. Koulutus on ollut hyvätasoista ja kiinnostavaa". Myös toteutettuihin vierailuihin ollaan yleisellä tasolla tyytyväisiä: "Ne (vierailut) joihin olen itse päässyt ovat olleet erinomaisia".

Kehitettävää löytyy aina

Jäsenkyselyn perusteella selkeimmin toiminnan kehittämistä kaipaavat kenttäkelpoisuuden kehittäminen eli liikunta ja ammunta sekä jäsenhuolto. Useissa vapaissa kommenteissa korostettiin, että jäsenmäärän sijaan pitäisi kiinnittää huomiota jäsenistä huolehtimiseen: "Jäsenmäärän lisäys, jota tehdään vain jäsenmäärän itsensä takia, kääntyy jossain vaiheessa laskuun". Muutamissa vapaissa kommenteissa toivottiin myös tiiviimpää yhteistyötä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle: "Yhteistyö alullaan K-H (Kanta-Hämeen) maanpuolustuspiirin kanssa lupaavasti mutta vaatii tehostamista edelleen".


Jäsenkyselyn tuloksia on hyödynnetty jo mm. vuoden 2009 toimintasuunnitelman laatimisessa.